Archeologie voor jong en oud


Op 11, 12 en 13 oktober zijn de Nationale archeologiedagen. De werkgroep archeologie van de Heemkundevereniging Maas en Swalmdal heeft hiertoe een interessant programma gemaakt. Zo kunnen kinderen en volwassenen in Asselt en Boukoul interessante ontdekkingen doen.
Op zaterdag 12 oktober tussen 10.00 en 15.00 kunnen kinderen speuren naar verdwenen schatten. Zij mogen zoeken met een echte metaaldetector, die ze ter plekke ontvangen. Na een korte instructie over de werking van de metaaldetector en welke regels er gelden bij het zoeken, gaan ze zelf aan de slag. De vondsten kunnen ze laten determineren door aanwezige archeologen en mogen ze zelf houden. Ook zijn er ook bodemvondsten uit Swalmen e.o. te bezichtigen.
Locatie: hoek Asseltsestraat/Schroefstraat in Swalmen.

Op 12 en 13 oktober: Expeditie naar het verleden.
Aansluitend op de Romeinse weg van Heerlen naar Xanten is in Swalmen een dwarsweg gevonden richting Duitsland. In de weken voorafgaand aan de Nationale Archeologiedagen wordt er door leden van de werkgroep archeologie van de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal samen met Econsultancy een onderzoek uitgevoerd om de opbouw van de weg te bestuderen. Tevens worden er diverse onderzoekstechnieken uitgeprobeerd om te kijken welke techniek de meeste meerwaarde oplevert. Aan het publiek wordt die dag heel precies uitgelegd hoe archeologie in zijn werk gaat en de eerste resultaten gepresenteerd. Voor iedereen een unieke gelegenheid om kennis te maken met technieken, die tegenwoordig bij archeologisch onderzoek worden toegepast.
In het kader van het onderzoek is er een fietstocht (gratis) door de directe omgeving. Onder deskundige leiding kunnen kinderen en volwassenen kennismaken met grafheuvels uit de de steen- en bronstijd, Romeinse bewoning, en verder sporen uit de middeleeuwen en WO II (Siegfriedlinie). Tevens is er natuurlijk een bezoek aan het onderzoeksterrein. Startpunt om 13.30 bij herberg De Bos aan de Bosstraat in Swalmen. Ruime parkeergelegenheid.

|Doorsturen

Agenda


>>> Klik hier voor de complete Agenda.
Ingezonden Jouw nieuws

Vacatures


Sjnabbeltjes

Laatste reacties